• en
  • de
  • it
  • hr

Rovinj

Rovinj, zlatna razglednica Jadrana, gradić je bogate kulture i povijesti. Od nastanka okrenut je moru, u njemu crpi svoje bogastvo, način života, razvoj i budućnost.

Ovdje ćete naći povijesne spomenike iz ilirskog, rimskog i mletačkog vremena, a zabavni sadržaji učinit će Vaš odmor jedinstvenom avanturom.

Očaravajuća ljepota beskrajnog plavetnila mora i neba okupanog suncem uz svježinu zelenila livada i šuma, neiscrpan su izvor životne radosti.

ROVINJ POVIJEST

Rovinj je gradić bogate povijesti. Sagrađen je na otoku koji je još u ranom srednjem vijeku zaštičen gradskim bedemima od kojih su danas sačuvani ostaci. Skučeni prostor na malom otoku odredio je strukturu i oblik Rovinja s uskim, strmim i vijugavim uličicama, natkrivenim prozorima preko ulica, malim trgovima. O bogatoj povijesti posebno svjedoče i crkve Sv. Tome, Sv. Križa, Sv. Franje, Presvetog Trojstva, Franjevački samostan, barokni Balbijev luk, toranj sa satom…

ROVINJ FOLKLOR

Pjesma je ovdje dio folklora – “arie da nuoto” i “bitinade” Rovinjske su pjesme i ovdašnji način pjevanja. Pjesme su to osebujne melodijske koncepcije pri čemu se imitiraju zvukovi glazbala takvim senzibilitetom da očaravaju slušaoce. Nenadmašni majstori u izvođenju ovih karakterističnih vokalnih napjeva nastupaju i u sklopu “Rovinjskog ljeta”, manifestacije “Appuntamenti rovignesi” te Rovinjske fešte.

ROVINJ NAUTIKA

Duž 445 kilometara duge istarske obale, uređeno je jedanaest marina sa 3.400 vezova, otvorenih tijekom cijele godine (u Hrvatskoj 48 marina sa 12.500 vezova). U Rovinju se možete usidriti u gradskoj luci ili u ACI marini (380 vezova ). Marina je zaštićena sa jugozapada i sa sjeverozapada nasipom na kojeg se nadovezuje plivajući ponton. Na obali se nalazi restoran, sanitarije, kosina za brodove, dizalica do 10 tona i dovoljno parkirališta. Malo dalje, u marini, su ostali servisi. Svaki vez ima priključak za struju i vodu. Postoje sve mogućnosti za shoping u gradu i djelomično u marini. U marini se nalazi trgovina rezervnim dijelovima i ostalim potrepštinama za jahte.

ROVINJ GASTRO

U Rovinju su se tijekom povijesti susretali mnogi narodi.Te različitosti stvorilo je jedinstvenu kuhinju. Nju čini kombinacija blagodati morskih delicija – riba, rakova i školjaka sa specijalitetima kontinentalne Istre a sve zaliveno domaćim vinima. Posebnu radost pruža supa (crno vino i… morate je probati!). Vrhunac istarskog kulinarstva je ipak – tartuf, čuveni afrodizijak, vrhunac svjetske gastronomije. Punoću savršenog kulinarskog užitka dopunjuju topla istarska vina malvazija, teran, merlot te posebice muškat a za dobru probavu brine se biska, originalna rakija ovog podneblja.

ROVINJ IZLETI

Preporučamo da upoznate Limsku dragu, potopljenu kanjonsku dolinu u kršu gdje smaragdno more i vegetacijska slika obližnjih padina čini ovaj zaljev najljepšim na Jadranu, ali i druge Rovinjske bisere prirode: park šumu “Zlatni rt”… Rovinj organizira i druge izlete, za svačiji ukus:
Fisch picnick – izleti brodom uz obalu, uz riblji ručak i dobro vino, sve popraćeno muzikom ;
Village party – izlet u večernjim satima, fešta u tipičnoj istarskoj konobi uz dobru hranu, dobro vino, folklor i dobru muziku…
Acquavision – razgledavanje ljepote podmorja…
Arena Pula – upoznajte jedinstveni amfiteatar…
Jama Baredine – posjeta podzemnom svijetu…
Brioni – panoramski izlet Nacionalnom parku Brioni Dvigrad – upoznajte srednjovjekovni grad napušten u 17. stoljeću…
Plitvice – posjet i razgledavanje nacionalnog parka Plitvice…
Postojnska jama – posjet i razgledavanje najveće kraške jame u Evropi…
Venezia – za samo dva sata vožnje hidrogliserom upoznati ćete najromantičniji grad na svijetu…